En hjemmehørende plante er en plante, der findes naturligt i den danske natur og kan vokse og trives af sig selv uden menneskelig indblanding. Hjemmehørende planter udmærker sig ved ofte både at være nektargivende for insekter og være værtsplanter for insekternes larver, og på den måde indgår de i hele insektets livscyklus. Vær opmærksom på, at hjemmehørende arter kan forveksles med forvildede arter, altså arter der ikke er historisk hjemmehørende i Danmark men grundet forskellige omstændigheder, blandt andet global opvarmning, nu har evnen til at formere sig i den danske natur. Disse forvildede arter har sjældent nogen nævneværdig værdi for de hjemmehørende insekter i deres larvestadie men kan stadig være gode nektarplanter.
Der findes hundredevis af planter, buske og træer, der er hjemmehørende i Danmark, og derfor er nedenstående liste også langt fra udtømmende. Men vi lover at opdatere den løbende.
Slåen - Prunus spinosa
Slåen er en busk, der danner tornede krat. Slåenbusken bliver sjældent mere end et par meter høj. Den trives godt på kalkholdig, næringsfattig jord og breder sig ved rodskud. Den blomstrer med tætsiddende hvide blomster i april og maj før løvspring. Efterfølgende sætter den mørkeblå bær, som er bitre i smagen. Når de har fået frost, bliver smagen dog sødere og herefter spises de af fuglene. Slåenkrat er et godt gemmested for småfugle.
Stinkende storkenæb - Geranium robertianum
Stinkende storkenæb har fået sit navn pga den ramme lugt, bladene har, særligt hvis man nulrer dem mellem fingrene. Den er desuden giftig. Den blomstrer i maj til september med søde lyserøde blomster og vokser ofte i løvskov i muldjord. Den byder på nektar for flere insekter heriblandt natsværmere. Den spredes ved at frøene kastes fra planten, nærmest eksplosivt samt ved myrespredning.
Brændenælde - Urtica dioica
Brændenælden er velkendt for de fleste, idet den med sit brændende væsen forsvarer sig, hvis du forsøger at luge den væk. Den har et udbredt fint rodnet, hvorfra nye rodskud hele tiden vælter frem. Hele 5 forskellige sommerfugle-arter, heraf Nældens Takvinge og Påfugleøje lægger deres æg på brændenælden. Når larverne er klækket, gemmer de sig under deres spindetråde og spiser planten. Brændenælden blomstrer i juli til august.
Blåhat - Knautia arvensis
Blåhatten er både smuk og samtidig en vigtig nektarplante for bier, svirrefluer og sommerfugle. Blåhatten er den vigtigste næringskilde for den solitære blåhat-jordbi. Blåhatten blomstrer fra juli til oktober og ses ofte i vejkanterne. Den bliver mellem 30 og 100 cm høj og trives bedst i næringsfattig jord.
Eg - Quercus rober
Egetræer kan blive mere end tusind år gamle og ses ofte som store og majestætiske træer. Egetræet er vært for ca. 800 forskellige arter af insekter, hvoraf de omkring 200 arter er fuldstændigt afhængige af eg. Dermed er egetræer den allervigtigste næringskilde for skovens insekter.
Mælkebøtte/løvetand -Taraxacum officinale
Mælkebøtten kender vel nok de fleste af os. I hvert fald har vi selv, før i tiden (indrømmet) luget massevis af mælkebøtter op fra græsplænen og kæmpet med de genstridige rødder. Men det er slut nu, for mælkebøtten byder på både nektar og pollen til glæde for både sommerfugle, bier og insekter. Og når blomsten visner, byder frøstandene på et proteinrigt måltid for små-fugle.
Kobjælde - Pulsatilla
Der findes 3 arter af kobjælde i Danmark, nemlig
nikkende kobjælde og opret kobjælde. De vokser på tørre, græsklædte bakker, gerne nær kysten og har klokkeformede blomster. Kobjælden på fotoet her vokser ved stranden langs Isefjorden nær Kulhuse og er formentlig en nikkende kobjælde. Derudover findes vårkobjælden, der er fredet og sjælden i Danmark. Kobjælde blomstrer i april-maj og bestøves af insekter. De formerer sig ved frøspredning.
Engkabbeleje - Caltha palustris
Engkabbeleje er en sumpplante med gule blomster, der bestøves af insekter. Den blomstrer tidligt i april-maj måned og er almindelig i hele Danmark. Engkabbeleje trivse i fugtig, næringsrig jord og gerne i fuld sol. Det er en fler-årig vækst. Frøene fra planten åbner sig i fugtigt vejr, de kan flyde og dermed spredes med vandet.
Vedbend/efeu - Hedera helix,
Vedbend / efeu er en stedsegrøn klatreplante, der ofte ses krybende langs jorden eller klatrende op ad træer, hegn eller murværk. Den sene blomstring fra september til november giver føde til biernes vinterforråd samt til andre insekter. Den er desuden værtsplante for sommerfuglen Skovblåfugl. Vedbend giver desuden ly for massevis af insekter, hvilket også tiltrækker sultne småfugle.
Vintergæk - Galanthus nivalis
Vintergækken er en af de allertidligst blomstrende løgplanter og er en kær forårsbebuder for de fleste af os, når den titter frem i haver og under hække. Vintergækken giver næring til de bier, der vågner tidligst efter deres vinterhi - oftest humlebiernes dronninger, der i deres søgen efter et nyt bo har brug for næring.
Erantis - Eranthis hyemalis
Side om side med vintergækken ses klynger af smukke gule erantis, der villigt spreder sig i haven, hvis man ikke luger for flittigt. Erantis blomstrer tidligt og byder dermed på næring for de første insekter, der vover sig frem i den frostkolde sen-vinter og tidlige forår.
Hassel - Corylus avelanna
Hasselbusken blomstrer med pollenfyldte rakler allerede i februar - april, inden den sætter blade. Her er den ofte er vært for et virvar af summende bier, der henter pollen. Senere bærer hasselbusken frugt i form af hasselnødder, der er næringsrig føde for mus og andre gnavere, egern og fugle. Hassel er desuden vigtig for mange insekter, blandt andet hasselborebillen.
Liden Skjaller - Rhinanthus minor
Liden Skjaller er en et-årig plante, der faktisk er en snylter. Den vokser ind i rødderne fra (plæne)græsset og piner på den måde græsset, så der bliver bedre betingelser for andre arter, eksempelvis engblomster. Derfor er Liden Skjaller et oplagt valg i din vilde blomstereng / engbeddet. Den bliver 10-30 cm høj og blomstrer i maj-juni. Den trives godt i næringsfattig jord.
Violer - Viola
Der findes flere typer af violer. De fleste violer blomstrer i foråret helt fra april måned og er oftest fler-årige. De trives godt i næringsfattig jord og er værtsplanter for flere sommerfugle. Blomsterne er oftest blåviolette og nogler typer er velduftende, hvorimod andre typer ikke dufter. Planten bliver ca 3-40 cm høj.
Kællingetand - Lotus corniculatus
Den gule kællingetand er en smuk plante, der trives blandt det uslåede græs. Den er værtsplante for ikke mindre end 8 arter af sommerfugle heriblandt Gråbåndet Bredpande og Almindelig Blåfugl. Over 100 forskellige insekter lever af planten, hvorfor den er en særdeles vigtig plante i din have. Kællingetand trives bedst i næringsfattig jord og blomstrer fra juni til september.
Hjortetrøst - Eupatorium
Hjortetrøst er en af de arter, der er dukket op i alle de haver, vi har haft fornøjelsen af at arbejde i igennem hele vores liv. Den befinder sig bedst i fugtig jord, men også i den sandede jord i vores sommerhushave er den flyttet ind flere steder. Når den blomstrer, er det tydeligt, at den har en stor værdi, da den altid er fyldt med liv, kriblen og sværmen fra de talrige arter, der henter nektar.
Hedelyng- Calluna vulgaris
Hedelyng er den vigtigste planteart i det danske hedelandskab, hvor den trives godt i den sandede, næringsfattige og ofte sure jord. Den er en stedsegrøn dværgbusk, der vokser langsomt og blomster med sine lilla blomster relativt sent i august - september. Her tiltrækker lyngplanterne i massevis af sommerfugle og bier.
Kvalkved - Viburnum opulus
Kvalkved er en hjemmehørende busk, som efterhånden er sjælden i Danmark. Den bliver op til 4 meter høj og blomstrer med hvide blomster i juni - juli, hvor bier, biller og andre insekter finder masser af næring i den. Om efteråret sætter den røde bær, der er giftige men som nogle fugle-arter kan tåle og derfor spiser. Kvalkved har et utroligt smukt efterårsløv.
Bellis/Tusindfryd - Bellis perennis
Bellis er en lille sød blomst af kurveblomstfamilien, der ofte ses i græsplæner. Den bliver 5-15 cm høj. Den har en lang blomstringsperiode helt fra marts til oktober, og er derfor en vigtig nektarplante for de tidlige insekter, der kan have svært ved at finde føde i det helt tidlige forår. Den bestøves af bier og lukker og åbner sig i takt med, at sollyset kommer og går. Den trives godt i næringsrig og fugtighedsbevarende jord.
Rødkløver - Trifolium pratense
Rødkløver er en to-årig plante, der sætter blade det ene og blomstrer det næste. Den tåler tørke men trives bedst i let fugtig, humus-rig jord. Rødkløver er en god insektplante,der fungerer som føde for bier, hjorte og harer. Den blomstrer fra maj til sebtember.
Rød tvetand - Lamium purpureum
Rød tvetand bliver 5-40 cm høj og vokser vildt masser af steder, blandt andet i vejkanter. Den trives i næringsrig jord og bomstrer fra april til oktober og bestøves af insekter. Rød tvetand er en god nektarplante for bier og sommerfugle især på grund af den lange blomstringsperiode. I plantens frø er der desuden et olielegeme, som myrerne er glade for.
Løgkarse - Alliaria petiolata
Løgkarse er en plante, der er meget udbredt i Danmark, og som man finder både i skove og vejkanter. Planten bliver 20-100 cm høj sætter små hvide blomster fra april til august. Dens blade lugter af løg / hvidløg - deraf navnet løgkarse. Løgkarse er en vigtig værtsplante for sommerfuglearten aurora,
Dagpragtstjerne - Silene dioica
Dagpragtstjerne er en hjemmehørende plante, der tilhører nellikefamilien. Den blomstrer fra maj til august / september og trives godt i næringsrig jord i fuld sol til halv skygge. Dagpragtstjerne er nektarplante for svirrefluer, bier og sommerfugle og er værtsplante for blandt andet nellikeugler og pragtstjerne-bladmåler (natsværmer). Dagpragtstjerne har lyserøde blomster, der ikke dufter.
Gul anemone - Anemone ranunculoides
Den gule anemone blomstrer i april til juni og starter blomstring en smule senere end den hvide anemone. Den findes primært i den østlige del af Danmark. Frugten fra blomsten er en nød, og i lighed med frøet fra Rød tvetand, så har den et olielegeme, som myrerne er glade for. Derudover er den en god plante for blandt andet bier.
Engkarse - Cardamine pratensis
Engkarse vokser, som navnet antyder, på enge men også i grøfte- og vejkanter. Den bliver 20-40 cm høj og blomstrer med lyslilla blomster. Engkarsen er værtsplante for larver af flere sommerfuglearter, heriblandt auroa og grønåret kålsommerfugl. Herudover er den nektarplante for både bier og insekter.
Den blomstrer i marts - maj måned, og er dermed en af de tidlige nektarplanter.
Hulkravet kodriver - Primula veris
Hulkravet kodriver tilhører primulafamilien. Den blomstrer i april - maj måned og trives godt i nræingsrig jord. Den bliver 10-25 cm høj og har gule blomster. Hulkravet kodriver er en god nektarplante for insekter og bier, og den bestøves blandt andet af citronsommerfugle, bier og humlefluer.
Almindelig syre - Rumex acetosa
Almindelig syre ses masser af steder i Danmark, da den vokser vildt i vejkanter, på marker, enge mm. Den bliver 50-80 cm høj og blomstrer i maj-juni måned med rødlige blomster. Planten trives bedst i næringsfattig jord. Den almindelige syre er værtsplante for sommerfugle af ildfugle-familien.
Blød storkenæb - Geranium molle
Blød storkenæb er almindelig i hele Danmark. Den vokser i tør og solrig jord i vejkanter, på skråninger og i det åbne land generelt. Den blomstrer med små rosa blomster i maj-august og bliver 10-30 cm høj. Planten er værtsplante for sommerfuglearten Rødplettet blåfugl.
Døvnælde - Lamium album
Døvnælden minder en del om brændenælden men blomstrer tidligere, nemlig fra maj til august. Den har takkede blade men uden brændhår. Døvnældens blomster er søde og er gode nektarkilder for både bier og sommerfugle. Døvnælden kan vi mennesker også selv spise.
Vorterod - Ranunculus ficaria
Vorterod er en ranunkel, der vokser og spreder sig vildt mange steder med næringsrig jord. Den blomstrer tidligt i april og maj og er derfor en god nektarplante for de tidlige insekter. Vorterod spiller også en særlig rolle for den blå oliebille, hvis larver kravler op i blomsten og venter på at få et lift fra en bi. Her griber den fat i bien og følger på den måde med i bi-boet, hvor den lever af biens æg og larver samt honning.
Copyright © Alle rettigheder forbeholdes