Fugle


Her kan du se og læse om nogle af de fugle, du kan møde i din naturlige have - og som vi også nyder synet og selskabet af i vores. Hvis du vil vide mere om, hvordan du kan gøre din have til et sted med plads og føde til de vilde fugle, så husk at du kan finde masser af viden, inspiration og tips i vores Guide til fugle i haven. 

Musvit - Parus major

Musvit - Parus major

Musvitten kender de fleste nok. Den er nemlig en af de mest almindelige fugle i Danmark, og den er let genkendelig med sine grønne, gule, sorte og hvide farver i skarpe kontraster. Den spiser både frø, frugt og insekter og er en af de mest trofaste gæster i vores fodertræ. Musvitten er ca 14 cm lang og er den største mejse i Danmark. Den lever i Danmark året rundt, og den bygger rede i eksempelvis hule træer (og redekasser).

Halemejse - Aegithalos caudatus

Halemejsen ser vi også i vores sommerhushave, hvor den lystigt spiser af fuglekuglerne. Den er en spurvefugl, som er i alt ca 14 cm lang. Heraf udgør den lange hale størstedelen af længden, og resten af kroppen er lille og kompakt. Halemejsen er lys / hvid i farven og med sort hale og sort farve på vingerne. Halemejsen spiser (udover vores fuglekugler) frø og små insekter. 

Halemejse - Aegithalos caudatus
Bogfinke - Fringilla coelebs

Bogfinke - Fringilla coelebs

Der er ret stor forskel på bogfinkehan og -hun. Hannen ses her på billedet og er lettest genkendelig med sine rød-brune farver og skarpe aftegninger. Hunnen er mere brunlig og lys i farven. Bogfinken lever af insekter, frø og frugt og er en almindelig ynglefugl i Danmark. Bogfinker har vi masser af i vores sommerhushave, ligesom vi også møder den på gåture i skoven. Bogfinken møder man i Danmark året rundt, selvom en del af dem trækker sydpå om vinteren.

Blåmejse - Cyanistes caeruleus

Blåmejsen er, som navnet angiver, en mejse. Den minder en del om musvitten men er mindre (ca 11 cm lang) og har knap så skarpe farver. Og så har den sin blå isse, som et sikkert kendetegn. Blåmejsen lever i Danmark året rundt og er en fugl, vi ser meget til i vores have. Både i redekasserne, ved fodertræet og på jagt efter insekter i haven. Og så fodrer blåmejsen sine unger med blandt andet sommerfuglelarver. 


Blåmejse - Cyanistes caeruleus
Rødhals - Erithacus rubecula

Rødhals - Erithacus rubecula

Rødhalsen kaldes også for rødkælken. Den er let at kende på sit rustfarvede bryst. Rødhalsen er ca 14 cm lang og er en almindelig fugl i de danske haver og den danske natur. Nogle rødhalse trækker sydpå om vinteren, mens andre bliver. Rødhalsen spiser primært insekter, snegle og orme, men den er også en fast gæst i vores fodertræ, hvor den er glad for fuglekuglerne. Rødhalsen er territorial, og derfor ser man oftest kun en ad gangen. 

Solsort - Turdus merula

Solsorten er en fugl, vi vist alle kender, både på det karakteristiske udseende og på den utroligt smukke sang, som den beriger os med fra trætoppe og hustage, især om foråret. Solsorte-hannen ses her på fotoet og er sort med orange næb (om vinteren er næbbet mørkt i farven). Hunnen har brun fjerdragt og brunt næb og kan derfor være knap så let at genkende. Solsorten ses i Danmark hele året og er en almindelig ynglefugl her. Den spiser især insekter, snegle og orme men er også glade for bær, frugter og frø. 

Solsort - Turdus merula
Stillits - Carduelis carduelis

Stillits - Carduelis carduelis

Stillits er en lille finke på ca 12 cm i længden. Den har en meget karakteristisk fjerdragt i smukke, klare farver og med skarpe aftegninger af gul, sort, brun og hvid og med en rød maske. Den spiser især frø fra tidsler, urter og burre-planter men også gerne insekter. Stillits ser vi ofte i vores have, hvor de spiser solsikkekerner fra fodertræet.

Sumpmejse - Parus palustris

Sumpmejsen er en lille fortagsom mejse på ca 11 cm. Den er grå i farven med lidt mere brunlige vinger og en helt sort kalot på hovedet, Den suser altid omkring i vores have på jagt efter insekter at spise. Og er også en fast gæst i vores fodertræ, hvor dens yndlingsspise er jordnødder. Sumpmejsen gemmer vinterforåd i barken på gamle træer og den bygger gerne rede i hule træer. 


Sumpmejse - Parus palustris
Spurvehøg - Accipiter nisus

Spurvehøg - Accipiter nisus

Spurvehøgen ser vi også jævnligt i vores have. Den spiser også ved vores fodertræ - ikke af det foder, vi sætter op, men af træets øvrige gæster. Spurvehøgen er 28-38 cm og er dermed en lille rovfugl. Den kommer susende lynhurtigt og snupper en af de små fugle, mens resten suser ind i vores store rhododendron, hvor de er i sikkerhed for en stund. Der er forskel på han og hun, hvor hannen er mindst og mere grå i farven og hunnen størst og mere brun i farven. 

Stor flagspætte - Dendrocopos major

Spætten er en fugl, der også er virkeligt spændende at betragte. Den kommer flittigt i vores fodertræ, både alene, parvis og med unger, når det er den tid på året. Her spiser den jordnødder og fuglebolde. Den er ca 23 cm lang og er let genkendelig med sit lange næb, sin sort / hvide / røde fjerdragt og sin karakteristiske måde at bevæge sig på, hvor den sidder lodret op og hakker med næbbet efter insekter og larver i træernes bark. 

Stor flagspætte - Dendrocopos major
Skovspurv - Passer montanus

Skovspurv - Passer montanus

Skovspurven er en meget almindelig fugl i Danmark og man ser og hører den ofte i hække og krat, hvor der kan være stor "diskussion". Den er ca 13 cm lang og har brune og grå farver. Den minder om gråspurven, men skovspurven har et brunt hoved (i modsætning til gråspurven, der har gråt hoved). Vi har masser af skovspurve i vores have, hvor de spiser flittigt af blandt andet hirsefrø ved fodertræet kombineret med måltider af insekter. De yngler også ofte i vores redekasser. 

Gærdesmutte - Trolodytes troglodytes

Gærdesmutten er en lille brun fugl med en kort og ofte opretstående hale. Faktisk er den Danmarks næstmindste fugl, og den lever i krat og buskads tæt ved jorden. Derfor er kvasbunker, kvashegn og brændestabler også steder, hvor man kan møde gærdesmutten. Gærdesmutten lever af primært af insekter, som den finder tæt ved jorden. 

Gærdesmutte - Trolodytes troglodytes
Spætmejse - Sitta europaea

Spætmejse - Sitta europaea

Spætmejsen er en aktiv fugl på ca 15 cm, der som den eneste danske fugl kan kravle op og ned af træstammer med hovedet forrest. Den er blågrå på oversiden og brun på bugen og har en kort hale og et spidst næb. Om sommeren lever den især af insekter, edderkopper, biller, larver mm. Og om vinteren nødder og frø. Spætmejsen gemmer frø og nødder i revner på træernes bark, så den har et forråd at hente af. Den bygger rede i hulrum fx i gamle træer og lægger æg fra maj til juni. 

Stær - Sturnus vulgaris

Stæren er en fugl, man kan møde i Danmark året rundt. De fleste stære er dog trækfugle, og i træktiderne samles de i enorme flokke i det vestlige jylland. Her kan man opleve fænomenet Sort Sol, hvor stærene flyver i formationer i store flokke inden de slår sig ned i rørskovene ved solnedgang. Stæren er 19-22 cm lang og lever af insekter, orme, frugter, frø og korn. I vores have oplever vi hvert år, at et eller flere stærepar yngler i vores redekasser, og det er altid en fornøjelsen, når de kommer "hjem" om foråret. 

Stær - Sturnus vulgaris