Danske sommerfugle

Sommerfugle er altid et smukt syn, og de giver masser af dejligt liv i haven. I din naturlige have kan du skabe masser af gode levesteder for sommerfuglene, når du tænker ind i haven, at sommerfuglen jo har 4 livsstadier, nemlig æg, larve, puppe og flyvende sommerfugl. Og at alle disse livsstadier skal tilgodeses. I de fleste haver findes der gode nektarplanter for de flyvende sommerfugle. Men der mangler ofte værtsplanter, hvor sommerfuglene kan lægge sine æg, og som larverne kan spise. Derudover er det også vigtigt at vide, at nogle sommerfugle overvintrer i Danmark og til det formål har brug for ly og læ i fx kvashegn, under barken på gamle træer, i brændestabler, udhuse mm. I oversigten her finder du nogle et udvalg af de mest almindelig danske sommerfugle. 


Husk at du kan finde masser af viden og rådgivning om, hvordan du skaber plads til sommerfugle i din have i vores Guide til sommerfugle. 

Aurora - Anthocaris cardamines

Aurora - Anthocaris cardamines

Aurora er en forårssommerfugl, der flyver fra april til juni. Hannen har hvide og rustrøde farver på vingerne og hunnen er hvid med mørke aftegninger. Den lægger sine æg på planter af korsblomstfamilien som eksempelvis løgkarse og engkarse. Her lægger den oftest kun ét æg på hver plante, så der er rigeligt med føde til de sultne larver. Når larven har forpuppet sig, så går der 10-11 måneder, før den udklækkes i det kommende forår. Aurora er udbredt i det meste af Danmark. 

Almindelig blåfugl - Polyommatus icarus

Blåfuglen er en lille blå sommerfugl, hvor der dog er forskel på farverne hos han og hun, og hvor især farverne på hunnen kan variere meget. Den flyver fra maj og helt til september, da den har flere generationer på en sæson. Blåfuglen lægger æg på planter fra ærteblomstfamilien som eksempelvis kællingetand og kløver. Den har en kort snabel og kan derfor ikke hente nektar fra planter, hvor nektaren ikke ligger for dybt. Her er fx mælkebøtten en god nektarplante.

Almindelig blåfugl - Polyommatus icarus
Tidselsommerfugl - Vanessa cardui, Cynthia cardui

Tidselsommerfugl - Vanessa cardui, Cynthia cardui

Tidselsommerfuglen er en stor sommerfugl med et vingefang på 5-6 cm. Den er almindelig i Danmark fra maj til september/oktober, hvor den flyver til Nordafrika for at overvintre og yngle. Tidselsommerfuglen yngler også i Danmark om sommeren, hvor den lægger æg på planter af kurveblomstfamilien, fx tidsler og brændenælder

Dagpåfugleøje - Inachis io

Dagpåfugleøje er en stor og let genkendelig sommerfugl, som har et vingefang på 5-6 cm. Dens larver lever udelukkende på brændenælder, så der er altså en god grund til ikke at fjerne alle brændenælder fra haven. Dagpåfugleøje flyver helt fra marts til oktober, og den voksne sommerfugl overvintrer i Danmark. Den kan være i brændestabler, kvasbunker, udhuse eller hule træer. Den voksne sommerfugl lever af nektar og er glad for sommerfuglebuske men også af saft fra træer og frugter. 

Dagpåfugleøje - Inachis io
Nældens takvinge - Aglais urticae

Nældens takvinge - Aglais urticae

Nældens takvinge er en smuk orange / sort sommerfugl, der ses flyve fra marts til oktober. Han og hun er ens i farverne. Den overvintrer som voksen sommerfugl i Danmark og lægger sine æg på brændenælder. hvor larverne udklækkes og spinder bladene sammen til et bo, hvor de så spiser bladene. Gode nektarplanter for nældens takvinge er fx mælkebøtte, hjortetrøst og sankthansurt. 

Admiral - Vanessa atalanta

Admiral er en sommerfugl, der flyver sydpå om efteråret for at lægge sine æg - hvorefter den dør. I Danmark ser man den flyve fra maj til oktober, og den voksne sommerfugl lever især af saft fra frugter og træer men også nektar fra mælkebøtte, hjortetrøst, sommerfuglebusk m. fl. Den er let genkendelig med sin karakteristiske sorte aftegning på vingerne. Admiralen lægger sine æg på brændenælder, hvor larverne lever på og af bladene. 

Admiral - Vanessa atalanta
Citronsommerfugl - Gonepteryx

Citronsommerfugl - Gonepteryx

Citronsommerfuglen er en af de tidlige sommerfugle på vingerne, og man ser den flyve fra marts måned - og indtil oktober. Den overvintrer som voksen sommerfugl i Danmark. Citronsommerfuglen er ikke så let at få snuppet et godt foto af, da den ofte suser omkring og altid har sammenklappede vinger, når den sidder stille. Hannen er skarp gul i farven, mens hunnen er lysere og mere grønlig. Citronsommerfuglen lægger sine æg på tørstetræ eller vrietorn på undersiden af bladene. Som nektarplanter er citronsommerfuglen glad for kløver, hjortetrøst, asters, mælkebøtte m. fl. 

Skovrandøje - Pararge Aegeria

Skovrandøje lever, som navnet antyder, især i løvskov, men også i parker og haver med store træer, Den er brun med hvide / cremefarvede pletter, og den flyver fra maj til oktober. Dens larver lever på forskellige græsser. Han-skovrandøje er meget territorial og jager andre sommerfugle (fraset hunner, den kan parre sig med) og uvedkommende indtrængere væk fra sit område ved at flyve ind i dem. De voksne sommerfugle lever blandt andet af saft fra træer og bær, frugt og honningdug fra bladlus.

Skovrandøje - Pararge Aegeria
Stor Kålsommerfugl - Pieris brassicae

Stor Kålsommerfugl - Pieris brassicae

Som navnet afslører, så lever kålsommerfuglen især på kål. Vi planter altid kål i potter i haven til kålsommerfuglens larver - det er dem,  man kalder for "kålorme". De kan hurtigt gnaske sig igennem en kålplante, så der nærmest kun står stokken tilbage. Kålsommerfuglen flyver fra april til oktober, og den overvintrer i Danmark som puppe.

Grønåret kålsommerfugl - Pieris napi

Den grønårede kålsommerfugl lægger sine æg på korsblomster som eksempelvis løgkarse og engkarse. Den flyver fra april til oktober og minder en del om de øvrige kålsommerfugle i farverne. Den suger nektar fra forskellige blomster og er ikke særligt kræsen med sine levesteder, hvorfor den også er en meget almindelig sommerfugl i Danmark.

Grønåret kålsommerfugl - Pieris napi
Engrandøje - Aphantopus hyperantus

Engrandøje - Aphantopus hyperantus

Engrandøje er en dagsommerfugl, der er almindelig i Danmark. Den er en lille sommerfugl med brune farver. På undersiden af vingerne har den tydelige øjepletter, som også ses her på fotoet. Dens larver lever på forskellige græsser, og engrandøje findes derfor på steder med højt græs. Den overvintrer som larve og forpupper sig i forsommeren det efterfølgende år. Den flyver fra juli måned. 


Du kunne også være interesseret i