Guide til vild eng 


Når du giver plads til vild natur i din have, så er en blomstereng det oplagte projekt. En eng kræver lidt arbejde og tid at etablere og det tager ofte et par år, inden man har den blomstereng, man drømmer om. Men når engen først er etableret, så kræver den minimal vedligeholdelse og er simpelthen gaven, der bliver ved med at give, både til dyr og mennesker. Blomsterengen er smuk at se på, nem at vedligeholde og vigtigst af alt så er den en gave for bier, sommerfugle, svirrefluer, biller og massevis af andre insekter, der ellers har trange kår i Danmark på grund af manglende levesteder i den danske natur. Når du laver en blomstereng, så giver du de hårdt trængte arter en velkommen og helt nødvendig chance for at trives og formere sig, og derved er du med til at styrke biodiversiteten. Selv i en lille have gør det en forskel, og hvis vi alle gør mere, så er det virkelig noget. der batter. Du finder vores galleri med nogle af de hjemmehørende engblomster længere nede på siden. 


Vil du skabe en blomstereng, så er det som udgangspunkt det letteste i verden - hvis blot du er MEGET tålmodig. Du lader bare græsset gro, slår det højst to til tre gange årligt eller bare en enkelt gang i den sene efterår, og du river alt afklip væk. På den måde skaber du langsomt et område i haven, der er så næringsfattigt som muligt, hvorved der bliver plads at til de hjemmehørende engblomster kan etablere sig. Dette er den lette måde at gøre det på, men da det kan tage op til 10 år at få skabt en smuk og vild blomstereng på den måde, så er det kun metoden for dig, hvis har har tid og lyst til at vente! 


Hvis man ikke er så tålmodig, og man ønsker at anlægge en eng, der vil etablere sig i løbet af et til to år, så må man gå helt anderledes aktivt til værks. Og det er den metode, du får en trin for trin guide til herunder. Dette kræver selvsagt en del mere arbejde, til gengæld kan du (og insekterne) høste frugten af det langt tidligere.   


Uanset hvad du vælger, så er det selvfølgelig vigtigt, at du undlader enhver brug af kunstgødning eller gift i din have. 

kællingetand på vej

Kællingetand der endnu ikke er i blomst

engbed i maj måned

Vores engbed i maj måned

Sådan laver du en blomstereng i haven


En blomstereng kræver noget arbejde at etablere, og det tager oftest et par år, inden man har den blomstereng, man drømmer om. Men når engen først er etableret, så kræver den minimal vedligeholdelse og er en fryd for både dyr og mennekser og en gave til biodiversiteten.

Vælg et område til din eng


Du kan lave blomstereng i alle områder af haven. Dog vil den være lettere at etablere i solrige områder. Når du har besluttet dig for, hvor du vil lave din eng, så skal du også finde ud af, hvor stort et område af haven, du vil involvere.  Ordet "eng" henleder selvfølgelig tankerne på et område af en vis størrelse, men lidt har også ret, og selv hvis du kun har en lille have, så kan du sagtens lave en del af den til en vild (lille) blomstereng. Blomsterenge i naturen er kendt for at have en utrolig stor biodiversitet pr m2, så selv med et lille areal kan du lave et område, der er rigt på arter af både planter og insekter.


Gør jorden klar til eng


Hvis dit område til blomstereng er bar jord nu, så er du egentlig klar til at gå i gang med at så. De fleste af de hjemmehørende planter, der hører til i blomsterengen trives godt i næringsfattig og tør jord. Derfor er det en mulighed at strø et lag grus ovenpå muldlaget for at gøre jorden mindre næringsrig samt dræne den for vand. Det er dog ikke vores anbefaling at tilføre grus, da vi hele tiden har fokus på at skabe den natulige have på den mindst muligt indgribende måde og derfor heller ikke ønsker at tilføre ressourcer som grus til haven.


Skal du lave et stykke græsplæne til blomstereng, så skal du starte med at fjerne græstørv og det øverste muldlag. Det er vigtigt, at græstørvet fjernes helt fra området. Du kan eventuelt anvende tørvene til at etablere en jordhøj et andet sted i haven. Men græsset må ikke blive på eng-området, da det dels vil vokse der og dels vil tilføre næring til jorden. Og vi ønsker at skabe et område, der grundlæggende er fattigt på næring. 

jordvold af græstørv

Jordvold af græstørv

Hvilke planter vil du så?


Vi vil klart anbefale, at du vælger at så masser af hjemmehørende planter i din blomstereng. Og har du en eng i nærheden, så kan du med fordel samle frø derfra i efteråret, som du så kan så i din egen have. Frø fra nærområdet vil med stor sandsynlighed have let ved at vækste i din have, som jo byder på nogenlunde samme miljø. Når du sår hjemmehørende planter, så giver du de hjemmehørende insekter, bestøvere, sommerfugle og fugle de allerbedste betingelser for et godt og rigt levested. Mange af de hjemmehørende planter er det, vi ellers kender som ukrudt, eksempevis mælkebøtte og brændenælde, der begge har stor betydning som både værts- og nektarplanter for insekter og sommerfugle. Så vær overbærende med ukrudt og undlad at skelne for meget mellem "krudt" og "ukrudt".


Tænk på at lave en blomstringssæson der er så lang som overhovedet muligt, så insekter og dyr har mad fra det tidlige forår og helt hen mod vinteren.

Hvis du laver blomstereng på en tidligere græsplæne, så er planten Liden Skjaller en virkelig god hjælper, fordi den ernærer sig på eventuelle græsrødder og på den måde medvirker til at hæmme græssets vækst. Frøene smider du om efteråret, da de har brug for at ligge i jorden henover vinteren for at kunne spire til foråret. 


Der findes masser af færdige engblandinger på planteskoler og i webshops, ligesom du også kan sammensætte din eng ved selv at vælge de enkelte blomster, som du gerne vil så. 


Så eller plant dine blomster


Du kan så dine blomsterfrø direkte i jorden, når du har gjort den klar til eng. De skal normalt såes enten forår eller efterår afhængig af om det er et-årige eller flere-årige planter, du sår. Her følger du blot anvisningen på pakken med frø. 


Du kan dog også vælge at så dine frø om foråret i potter først og så plante dem ud, efter de er begyndt at spire og opbygge et rodnet. På den måde er planterne stærkere og mere modstandsdygtige, når de skal ud og modstå græs i jorden. 

morten sår hjemmehørende engblomster i jord fra kompost

Morten sår engblomster i jord fra komposten

Vedligehold din blomstereng


Når først din blomstereng står smuk i din have, så er din allervigtigste opgave at nyde det smukke syn og det kriblende liv, der udfolder sig. Blomsterengen kræver minimal vedligeholdelse, fordi den er en del af af det naturlige økosystem, der holder sig selv i balance.


Det eneste arbejde, det kræver af dig er, at du slår den en gang om året. Her er det vigtigt, at du venter til efteråret, hvor blomstringssæsonen er forbi OG de visne blomster har smidt deres frø. På den måde får dyr og insekter den fulde glæde af blomsterne og den næring, deres frø giver, samtidig med at blomsterne kan frøformere sig, så din blomstereng kommer flot igen til næste år. 


Du kan slå din eng enten med plæneklipper eller med le. Uanset hvad, så er det meget vigtigt, at du opsamler og fjerner afklip fra området, da det ellers vil tilføre jorden næring, som vil forstyrre engens naturlige balance. 


Hos os plejer vi at slå vores blomstereng to gange om året, idet vi også slår den om foråret inden engblomsterne begynder at spire for at fjerne mest muligt græs inden da. Det kan du også vælge at gøre, hvis du har tiden til det. Ellers er en enkelt gang tilstrækkeligt. 


Galleri med eksempler på engblomster

Du kunne også være interesseret i