Sommerfugle er en fornøjelse at møde i haven. De smukke sommerfugle med hver deres smukke farver og mønstre er vel nok fascinerende at betragte. Sommerfuglene flyver primært i perioden fra marts til oktober, og flyvetiden varierer fra art til art. De tidligste sommerfugle, vi ser flyve, er sommerfugle, der overvintrer som voksne, hvorimod de arter, der flyver senere overvintrer som larver eller pupper. De tidligste sommerfugle vi ser på vingerne er citronsommerfugl, nældens takvinge, dagpåfugleøje og Det hvide C. I Danmark findes der på nuværende tidspunkt 63 hjemmehørende arter af dagsommerfugle og hele 2.500 arter af natsværmere. Desværre er en del sommerfuglearter udrydningstruede (og flere allerede uddøde), fordi de mangler levesteder i naturen, især på grund af den massive brug af gødning og sprøjtegifte gennem mange år. Sommerfuglene har altså i den grad brug for en hjælpende hånd, og du kan gøre en kæmpe forskel i din egen have. Du kan se vores galleri med nogle af de almindelige sommerfuglearter i Danmark længere nede på siden her.
I vores have har vi mange sommerfuglebuske, som er fyldt med sommerfugle under hele deres blomstringssæson. Sommerfuglebusken er dog ikke hjemmehørende i Danmark (den stammer fra Kina) og er endda nu at betragte som en invasiv art. Derfor fokuserer vi meget på også at plante andre og hjemmehørende nektarplanter til sommerfuglene i vores have. Samtidig med at vi også sår og planter gode og hjemmehørende værtsplanter, hvor sommerfuglene kan lægge deres æg, og som larverne efterfølgende kan leve af.
Sommerfuglelarver på brændenælde
Når du ønsker at skabe de bedste betingelser for sommerfuglene i din have, så skal du være opmærksom på, at sommerfuglene lever i 4 stadier. Nemlig æg, larve, puppe og voksen sommerfugl. Og det gælder om at have både værtsplanter for æg og larver, nektarplanter for de voksne sommerfugle samt ly og skjul for sommerfuglene. Læs mere herunder.
God fornøjelse.
Værtsplanter er de planter, som sommerfuglene lægger deres æg på, og som larverne efterfølgende spiser af. De fleste værtsplanter vokser vildt i Danmark, eksempelvis brændenælder, violer, kællingetand og mange græsser. Så når du lader dele af eller hele din have vokse som vild natur og ikke skelner for meget mellem "krudt og ukrudt", så skaber du allerede gode betingelser for sommerfuglene. Derudover kan du målrettet så og plante værtsplanter for de sommerfugle, som du gerne vil se flere af i din have. I vores have planter vi altid kål, som kålsommerfuglen bruger som værtsplante samt tørstetræer, som citrosommerfuglen yngler i.
Citronsommerfuglens æg lagt på tørstetræ
Nektarplanter er de planter, som de voksne sommerfugle henter næring fra. Der findes masser af gode hjemmehørende nektarplanter for sommerfuglene, heriblandt mælkebøtte, hvid okseøje, kællingetand, blåhat. rødkløver og hjortetrøst. Flere af dem kan du læse mere om i vores liste over hjemmehørende planter. Der findes også mange eksotiske / importerede planter, der er gode nektarplanter for sommerfuglene, og måske du allerede har nogle af dem i din have. Det er eksempelvis skvalderkål, solsikke, lavendel, sommerfuglebusk og kæmpeverbena. Når du planter nektarplanter til sommerfuglene, så tænk også i at lave en så lang blomstringsperiode som muligt, så sommerfuglene kan hente nektar i hele flyvetiden.
Sommerfugle har brug for varme steder i haven. Derfor kan du med fordel lave varme pletter rundt omkring i din have, hvor du lægger sten, der opvarmes af solen, og som sommerfuglene (og andre varmesøgende insekter) kan varme sig på.
Sommerfuglene trives bedst i store og lyse områder med mange blomster, hvorfor en blomstereng er et oplagt projekt i din naturlige have. Vælg gerne gode hjemmehørende værts- og nektarplanter, når du etablerer din eng. Du kan læse mere i vores guide til blomstereng i haven.
Krat og budskads i haven fungerer godt som skjulesteder for sommerfuglene, ligesom de også gør for fugle og andre insekter.
De overvintrende sommerfugle har desuden brug for gode steder med ly og læ, hvor de kan gå i vinterhi. Et rigtigt godt overvintringssted er i kvasbunker, som jo hører til i den naturlige have. Du kan lære mere om kvasbunker i vores guide her. Sommerfuglene kan også finde på at gå i hi indendørs i uopvarmede skure og udhuse samt i udgåede træer og brændestabler.
Kvasbunke
Copyright © Alle rettigheder forbeholdes