Guide til havens fugle


Havens fugle er en af de helt store glæder for os. Vi har valgt at fodre med kerner og nødder i vores have, og vi har et væld af små og større fugle i vores fodertræ dagen lang. Sikke en fornøjelse det er, at se det liv og den travlhed, der udfolder sig, for slet ikke at tale om den smukke fuglesang, der akkompagnerer os dagen lang.  Og gensynets glæde er stor, når en savnet ven atter dukker op efter en tids fravær. For eksempel har vi haft en del år, hvor vi slet ikke har set noget til kernebideren. De senere år har vi dog fast et eller flere par i haven, og at se 2 blive til 3 henover ynglesæsonen er både fantastisk og rørende. Ved vores fodertræ er der buffet for skovspurve, musvitter, kernebidder, dompap, rødhals, halemejser, sumpmejse, blåmejse, solsorte, spætten, skovskade, duer, stære, grønsirisk, bogfinker, stilits, kvækerfinker, sortmejse, gulspurve og grønsisken. Du kan se vores galleri med nogle af de almindelige fugle i de danske haver længere nede på siden. På grund af det myldrende fugleliv, så fungerer haven også jævnligt som "foderbræt" for spurvehøgen, der også er en jævnlig gæst.


Se vores liste over fugle her. 

dompap

Dompap i vores fodertræ

Sådan får du flere fugle i haven


Når gerne vil have flere fugle i din have, så er der overordnet tre komponenter, du skal tænke ind i din have. Nemlig fodring / mad til fuglene, vand til fuglene samt gode skjule-, leve-, og ynglesteder. Herunder kan du læse mere om, hvordan du gør.

God fornøjelse.

Fodring af fuglene


Man kan jo diskutere, om det at fodre fugle hører med til at lade sin have være vild og (mere) på naturens præmisser. Men taget i betragtning af, at vores fugleliv har trangere kår som følge af den nedsatte biodiversitet med mangel på naturlige levesteder og fødekilder, så synes vi, at det er en rigtig god håndsrækning at give. 


Vores erfaring er, at solsikkekerner, hampefrø, hirsefrø, fuglebolde (uden plasticnet omkring) og jordnødder er et sortiment, der tiltrækker alle ovenstående fuglearter. Kornblandinger har vi ikke god erfaring med, da fuglene blot sorterer i det og efterlader det meste på jorden uden at spise det. Dette kan give så meget foder-spild, at det kan tiltrække rotter, som de færreste nok har lyst til at få besøg af. Vær derfor opmærksom på det. Vi fodrer året rundt men intensiverer fodringen fra november til april, hvor fuglene har sværere ved at finde føde selv. 

kirsebærtræ i blomst med foderautomater til havens fugle

Kirsebærtræ i blomst - med masser af foderautomater

Når du lader din have være naturlig og delvist vildtvoksende, så sørger du faktisk samtidig for, at fuglene har rig adgang til føde i din have. I udgåede træstubbe og stammer er der et rigt liv af insekter, som fuglene kan tage for sig af. Det samme gælder i kvasbunken. Og jo mere vild natur, du har i din have, jo flere insekter.


Derudover bør du undlade at rydde for meget op i din have efter blomstringssæsonen. For når du lader visne frøstande stå henover vinter og efterår, så skaber du mulighed for, at fuglene kan få glæde af al den næring, der er i frøene. Nedfaldsfrugt er også en god næringskilde for de vilde fugle, så undlad ligeledes at rydde for meget op under dine frugttræer og bærbuske. 


Vores "fodertræ" er et kirsebærtræ, der efterhånden har vokset sig stort og har plads til masser af foderautomater, samtidig med at det også byder på naturlig fodring af bestøvere og andre insekter, når det er i blomst og af både insekter og fugle (og mennesker), når det bærer frugt.

Vand til fuglene


Ligesom det er vigtigt at sørge for næringskilder og skjulesteder, så er vand også en vigtig komponent, når du gerne vil tiltrække fugle til din have. Her er de almindelige fuglebade naturligvis oplagte, men vi bruger også gamle jerngryder og nedgravede murerbaljer fyldt med sten og træstubbe, så der altid er adgang til vand. I de tørre forårsmåneder hvor frosten stadig spøger, må man påfylde frisk vand dagligt, hvis muligt. En havedam eller sø i haven er selvfølgelig også et oplagt sted at slukke tørsten for havens fugle samtidig med, at paddearter og insekter vil trives her. 

fuglebad til havens fugle

Fuglebad

Leve- og ynglesteder


De vilde fugle lever og yngler naturligt i krat og budskads, i kvasbunker og endda i hule træstammer af udgåede (stadigt opretstående) træer. Så når du har disse komponenter i din have, så giver du havens fugle gode muligheder for både at søge ly og skjul men også for redebygning. Det er vigtigt, at du ikke flytter din kvasbunke, fordi det vil forstyrre både fugle og insekter (og måske pindsvin), der bor i den. Tænk også på fuglenes yngleperiode, når du planlægger eventuel hækkeklipning. Hos os venter vi med at klippe vores avnbøg-hæk til langt ind i oktober, da fuglene bygger rede og yngler i hækken. Ved at klippe hækken så sent, forstyrrer vi fuglelivet mindst muligt. 


Du kan også sætte redekasser op i din have, så du giver fuglene ekstra rig mulighed for at yngle i din have, hvor du samtidig kan følge med på nært hold. I vores have har vi masser af fuglekasser til både stære, mejser og musvitter og de bliver flittigt brugt. En af vores stærekasser har i to år også været brugt af den røde vipstjert.


Vær opmærksom på, at hullerne i fuglekasser skal have forskellige størrelser til forskellige arter af fugle. Fuglekasser kan du enten købe eller bygge selv - hvis du er lidt fiks på fingrene. 


Galleri med almindelige fugle ved foderbrættet